In luna aprilie, Fundatia Romanian Angel Appeal a Inceput programul de instruire pentru cadre didactice, parinti si specialisti din judetul Prahova, In lucrul cu copiii cu autism Inscrisi In scoli sau In Centrul de zi pentru copii cu dizabilitati „Sf. Filofteia”, Campina.
Programul a debutat cu participarea a patru specialisti de la Centrul de zi pentru copii cu dizabilitati “Sf. Filofteia, la Conferinta ABA care a avut loc In Bucuresti, In perioada 3 – 5 aprilie si continua cu patru cursuri la care cadre didactice din scoli primare si gimnaziale vor dobandi tehnici de lucru cu copiii cu autism.
Cursurile, intitulate „Aspecte cheie In integrarea scolara a copiilor cu autism” si organizate In parteneriat cu Casa Corpului Didactic din Prahova, vor fi sustinute de Mihaela Gheorlan, psiholog clinician, si trateaza teme precum teoria mintii, integrarea senzoriala si mecanisme reglatorii, caracteristici si strategii de comunicare, dezvoltarea abilitatilor de socializare In contextul clasei de elevi. Cursurile includ prezentari de studii de caz si sesiuni de Intrebari si raspunsuri.
Primul curs din cele patru s-a desfasurat In perioada 28 – 30 aprilie, la Scoala gimnaziala B.P. Hasdeu din Campina, iar urmatoarele trei vor fi sustinute in luna mai. Materiale educationale pentru copiii cu TSA, beneficiari ai Centrului „Sf. Filofteia”, au fost achizitionate si distribuite copiilor Inca din luna decembrie a anului trecut, iar „Ghidul comunitatii scolare” al Autism Speaks a fost tiparit si va fi distribuit Incepand cu saptamana aceasta, catre scoli si parinti din Campina.
In luna mai (In perioada 14 – 15 mai), In cadrul aceluiasi proiect, se va desfasura un curs pentru parintii copiilor cu autism Inscrisi In Centrul de zi “Sf. Filofteia”.
In luna ianuarie 2015, Centrul de zi pentru copii cu dizabilitati “Sf. Filofteia” oferea servicii de recuperare pentru 23 de copii diagnosticati cu tulburari din spectru autist, avand varste cuprinse Intre 3 si 10 ani. Dintre acestia, 19 copii frecventeaza forme de Invatamant special sau de masa (scoli normale), din mai multe localitati ale judetului Prahova.
Proiectul prin care comunitatea persoanelor cu autism din Prahova este ajutata sa se integreze mai bine social si scolar este finantat din fondurile stranse la editia a III-a a concursului Campina Open MTB – Race for autism, din 7 septembrie 2014.
29.068 lei s-au strans la editia de anul trecut, din taxele de participare si din donatii. Ca si In cazul banilor stransi la editiile anterioare, fondurile sunt folosite In beneficiul persoanelor cu autism din judetul Prahova. (A.D.).